În ce situații folosim fiecare tip de produs Sana Candles?
Lumânări parfumate, parfumuri de cameră, mini waxes, săpunuri de cameră, room mists, creme și chiar și pachete în combinații care mai de care. Da, poate părea ușor copleșitor, mai ales dacă ești proaspăt inițiat/ă în lumea fascinantă a „odorizantelor” premium cu putere de a declanșa emoții de neuitat. Nu o dată am fost întrebați: „ce să aleg?”. E o întrebare cât se poate de validă iar răspunsul este întotdeauna: „depinde”. Depinde de spațiu, de eveniment, de starea ta de spirit și, de ce nu, chiar și de personalitatea ta. Asta pentru că atunci când vine vorba de parfumuri, nu contează doar miresmele pe care le emană un produs, ci și modul în care acele arome olfactive sunt „împrăștiate” în jur. Unele se manifestă mai molcom, altele își aruncă cu toată forța parfumul într-un mod brusc și intens. Și atunci, ce tip de produs se potrivește unde și… mai ales, de ce?
Lumânările parfumate, obiecte de introspecție și apropiere cu intensitate sporită
Dacă azi lumânările au un rol decorativ cu scop de relaxare sau creare de atmosfere care mai de care mai intense, la începuturile sale, acestea erau obiecte cu o utilitate mult mai pragmatică: aceea de a ne lumina casele în timpul nopții sau pentru ritualurile religioase. Cum am ajuns de la lumânări simple la lumânări parfumate? Evoluția spre astfel de produse a fost oarecum întâmplătoare și primii pași spre crearea de lumânări parfumate au fost făcuți chiar la începuturi când, lumânările clasice, cele realizate din ceara anumitor insecte, nuci și, ulterior, grăsime animală, aveau un miros extrem de neplăcut. Așa se face că, de-a lungul timpului, omul a încercat să găsească variante de lumânări care să miroasă într-un mod în care să nu alunge musafirii care veneau în vizite. Ulterior, după apariția surselor moderne de iluminat, lumânarea a căzut în dizgrație și am avut nevoie de câțiva ani buni (anii 1980) pentru a le găsi un alt rol, acela de furnizoare de terapii aromate și introspecții meditative. Și totuși, chiar dacă evoluția lumânărilor este una plină de piedici și probleme, ele își păstrează, chiar și azi, câteva caracteristici pe care niciun alt produs de aromaterapie nu le va putea îndeplini vreodată.
În primul rând, lumina caldă și jucăușă a unei lumânări este specifică momentelor în care îți dorești să creezi o atmosferă ambientală îmbrățișată de toate simțurile. Din punct de vedere vizual, o lumânare aprinsă declanșează o stare de relaxare și intimitate pe care niciun obiect de iluminat modern nu o poate reproduce. Din acest punct de vedere, lumânările sunt alegerea ideală atunci când vine vorba de organizat întâlniri romantice, sesiuni de meditație, întâlniri de business sau, simple momente de relaxare în cadă. În ceea ce privește mirosul, spre deosebire de mini waxes și parfumuri de cameră, chiar dacă lumânarea parfumată se topește blând, modul în care se manifestă olfactiv este rapid, scurt și intens. Încă din momentul în care ai aprins lumânarea vei începe să simți primele miresme ale sale cum se ridică spre simțuri. Parfumul se menține constant și se disipă doar după ce lumânarea este stinsă. Pe scurt, lumânarea parfumată este potrivită perfect persoanelor care își doresc să simtă anumite arome olfactive punctual, pentru o perioadă medie de timp, de aproximativ 3-4 ore, în timpul unui eveniment sau a unei stări de spirit pe care își doresc să o potențeze sau, de ce nu, să o alunge.
Parfumurile de cameră – „odorizantul” care creează din umbră
Nu întâmplător am ales să vorbim despre creație. Asta pentru că stimulările olfactive au potențialul de a crea amintiri, senzații, stări, apropieri între oameni. În cazul parfumurilor de cameră, aceste „creații” se întâmplă oarecum pe „ascuns”, șoptit și fără prea mare tam-tam vizual. Deși datorită aspectului modern am avea tendința să credem că parfumurile de cameră au fost inventate recent, de fapt, ele sunt aproape la fel de vechi precum lumânările parfumate. Primele parfumuri de cameră rudimentare le găsim în anii 3.000 î.Hr, când acestea erau folosite preponderent în timpul ceremoniilor religioase. Și pentru că au potențial olfactiv puternic, nu a durat mult până când, în anii 1500 nobilimea franceză să adopte aceste tipuri de „odorizante” cu scopul de a îmbunătății aromele olfactive ale locuințelor în care locuiau.
Azi, datorită aspectului lor vizual, parfumurile de cameră sunt folosite, de multe ori, ca obiect cu dublă utilitate: decorativă și de împrospătare a aerului în încăperi, oferindu-le o personalitate aparte. De aceea, parfumurile de cameră lucrează pentru noi din umbră, sunt ușor de întreținut și, cel mai important, parfumul lor este constant și se păstrează pe o perioadă lungă de timp. Deși, de multe ori, lumea folosește parfumurile de cameră pentru a potența olfactiv un anumit eveniment, ele sunt, în esență, furnizoare olfactive de personalitate care se integrează perfect în design-ul casei. De aceea, parfumurile de cameră se folosesc cu precădere nu neapărat doar într-un anumit moment al zilei, ci ca parte dintr-un stil de viață în care ne dorim ca toate simțurile noastre să fie animate constant. Parfumurile acestor tipuri de odorizante se aleg în funcție de destinația unei încăperi, nu în funcție de evenimentul organizat în încăperea respectivă, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul lumânărilor parfumate. Astfel, în birou vom așeza întotdeauna un parfum de cameră cu potențial de a ne inspira și a ne ajuta să fim mai productivi. În dormitor, parfumul de cameră trebuie să emane relaxare, calm și să inducă somnul. În sufragerie alegem întotdeauna arome puternice, specifice personalității noastre, asta pentru că sufrageria este locul de socializare în care, atunci când pășesc musafirii noștri, primul lucru pe care îl vor identifica va fi personalitatea noastră ce derivă atât din design-ul casei, cât și din lucrurile care nu se văd, precum… mirosul.
Room mist-urile sunt pentru atunci când vrei să împrospătezi repede și intens o încăpere
Înainte de a merge mai departe e important să menționăm că room mist-urile nu sunt niște simple „spray-uri de cameră”, iar ele funcționează întotdeauna în completare cu o lumânare parfumată sau un parfum de cameră. Astfel, rolul lor principal este de a oferi un boost rapid și scurt de aromă olfactivă, ce va fi, ulterior, menținută constant de alte tipuri de produse „odorizante”. Room mist, de fapt, e un produs folosit în două cazuri: de urgență sau pentru setarea atmosferei de început, complementar cu parfumurile de cameră și lumânările parfumate. De exemplu, în camerele de hotel, după curățenie, e recomandată amplasarea unui parfum de cameră și distribuirea, chiar înainte de sosirea oaspeților, a trei „fâsuri” de room mist. Un alt exemplu de utilizare este atunci când te trezești, pe nepusă masă, că musafirii tăi ajung în 5 minute. Desigur, vei aprinde o lumânare parfumată, însă pentru a seta mai repede atmosfera olfactivă creată de parfumul ales, vei compensa și cu câteva spray-uri din room mist-ul cu aceeași aromă olfactivă ca a lumânării.
Mini waxes – odorizantele experte în creare de atmosferă
De departe, mini waxes sunt printre cele mai complexe furnizoare de emoții olfactive. Asta pentru că utilizarea lor depinde doar de gradul de imaginație a persoanei care le utilizează. În mod clasic, mini waxes sunt ca niște praline parfumate pe care foarte multă lume le așează în aromatizor pentru o experiență vizuală mai modernă decât în cazul lumânărilor clasice. De fapt, însă, mini waxes sunt o combinație între parfumurile de cameră și lumânările parfumate. Ele pot fi folosite ca atare pentru a împrospăta olfactiv un spațiu bine delimitat precum șifonierul sau alte spații de depozitare. În același timp, dacă este „pus la treabă” să se topească în aromatizor, va emana un parfum extrem de puternic, cu potențial de a crea senzații și amintiri mult mai intense decât în cazul lumânărilor cu același parfum. Asta pentru că în cazul lampei, aceasta se încinge mult mai tare, motiv pentru care parfumul din aromatizor emite o mireasmă mult mai puternică. În alte cazuri, mini waxes pot fi folosite chiar și pe post de obiecte decorative care transmit arome olfactive într-un mod mai blând decât în cazul parfumurilor de cameră.
Utilizarea noastră preferată, însă, este ca obiect decorativ cu rol nu doar vizual, ci și de a potența o anumită sărbătoare sau eveniment. De exemplu, de Crăciun, bradul poate fi împodobit cu mini waxes cu miros de… prăjituri proaspăt scoase din cuptor.
Combinații și permutări olfactive pentru experiențe complete
Apoi, desigur, vin din urmă pachetele personalizate de produse care să completeze perfect din punct de vedere olfactiv o încăpere sau un eveniment. Astfel de produse sunt create special atât pentru persoanele care știu ce vor și își doresc experiențe cât mai clare și complete, asezonate cu blândețea romantică a lumânărilor parfumate, intensitatea scurtă a room mist-urilor, calmul răbdător al mini waxes și liniștea îmbietoare a parfumurilor de cameră, cât și pentru cei care vor să experimenteze diferite situații aromatizate, prin mirosuri cu intensitate și durată diferite.
La final, însă, există și o garanție. Indiferent ce ai alege sau care este produsul olfactiv de care ai nevoie, toate au o calitate comună. Aceea de a-și îndeplini rolul clar definit de parfumurile care le formează și anume, acela de a stârni emoții, imaginații și senzații.
Lasă un răspuns